text
Tips voor ouders

Kinderen weten wat werkt

De originele denkkracht van kinderen blijft je verrassen. Tijdens een landelijke kinderraad gaan we in gesprek met kinderen en vragen we hun mening. In dit geval over hun eigen buitenschoolse opvang. Hoe ziet een kinderraad eruit? En waarom organiseren we dit eigenlijk? In gesprek met Robin Alma, bestuurder van Humankind en Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek & Kwaliteit

Kinderen denken, doen en beslissen mee bij Humankind. Over kleine en grote zaken. Voor grote zaken beleg je samen een landelijke vergadering. Vergadering? Dat klinkt saai. En dat is het ook, als je vergadert zoals volwassenen dat doen. Dus regel je een landelijke kinderraad op een toffe vergaderplek, zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op woensdag 17 november komen achttien kinderen bij elkaar in een imposante vergaderzaal, voorzien van alles wat nodig is voor een serieuze, waardevolle én leuke kindervergadering. Dekens en kussens bij de grote openhaard voor het voorstelrondje. Tafels met mindmap-placemats, tijdschriften, stiften en stickers om te brainstormen. En je fantasie de vrije loop te laten.

 

Waarom een kinderraad?

Kinderen mogen hun mening geven, zeker als het over henzelf gaat. Dat staat beschreven in het internationale kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Humankind werkt dit kinderrecht graag in het groot uit. Bijvoorbeeld met deze landelijke kinderraad, in de week van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Robin: “Kinderen leren zich een mening te vormen en daarbij ook te denken aan wat goed is voor de ander. Zij zijn de afgevaardigden van hun locatie. Ze leren onderhandelen, informatie verzamelen, afspraken maken en de juiste personen betrekken. Stap voor stap leren ze de wereld kennen en beter begrijpen. En dus het leven. Dat is winst voor onze samenleving.”

 

Je kunt meer dan je denkt!

Marijke: “Ervaringsgericht leren, spelenderwijs. Dat doe je in de kinderraad. Wij nodigen kinderen uit en geven ze een zetje om hun mening te geven. Ze ervaren dat het goed is om te zeggen wat je ergens van vindt. Dit geeft ze zelfvertrouwen. Ze merken dat ze invloed hebben en dat veel mogelijk is, als je je maar uitspreekt. Je kunt meer voor elkaar krijgen dan je denkt en dit begint met het durven geven van je mening!”

 

Creativiteit

Met hun creativiteit komen de kinderen ook tijdens deze landelijke kinderraad met ideeën waar wij grote mensen nooit opgekomen waren. Of waarvan wij niet eens wisten dat het in hun belevingswereld een rol speelt. Over kindtevredenheid en hoe we dit kunnen meten. Verfrissend. Vernieuwend. Geef de kinderen, en ons, nog even tijd, maar die kindtevredenheidstool gaat er komen! Daar worden niet alleen de kinderen, maar ook wij volwassenen wijzer van.

Ontdek meer tips voor ouders!