Actueel

Kinderen komen in actie voor de wilde bij

3 juni 2019 - Nieuws

Hoe we vandaag leven bepaalt hoe de aarde er morgen uitziet. Door kinderen liefde voor onze wereld mee te geven, levert Humankind een bijdrage aan een mooiere samenleving met zorg en respect voor mens en natuur.
In samenwerking met Nederland Zoemt starten we daarom vanaf deze week met ZZZoem!, een activiteiten- en bewustwordingsproject rondom het redden van de wilde bij.

Liefde voor de wereld

Natuurbeleving van kinderen vormt een wezenlijk onderdeel van de kindvisie van Humankind. De kinderen zijn dus veel buiten en in de natuur: minstens 25% van de tijd die wordt doorgebracht bij Humankind. Sacha Ausems, voorzitter Raad van Bestuur: “Door kinderen kennis te laten maken met de natuur en hun leefomgeving, zullen zij daar in de toekomst bewust en respectvol mee omgaan. Tijd doorbrengen in de natuur, natuurbeleving en het stimuleren van natuurbewustzijn gaan hand in hand.”

Red de wilde bij

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en Naturalis. Het doel ervan is het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Met het project ZZZoem! onderschrijft Humankind dit doel en zet zij zich samen met alle kinderen in voor het redden van de wilde bij. In de periode van juni tot september worden op verschillende locaties van kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang van Humankind tal van educatieve activiteiten aangeboden voor en door kinderen in de leeftijd van 2-13 jaar.

Nederland Zoemt is blij dat Humankind in actie komt voor bijen. Sjoerd Luiten van Nederland Zoemt: “Geweldig dat Humankind zich op al haar locaties gaat inzetten voor de wilde bij. Zo kunnen meer dan 20.000 kinderen de wilde bij in hun hart sluiten. Ik kijk uit naar 430 bijvriendelijke oases, vol bijen-ambassadeurs. Als de kinderen het bijenvuurtje verspreiden, maken zij nu én in de toekomst echt een verschil.”

Honderdduizend bloembommen

ZZZoem! wordt in september 2019 afgesloten met een grootse recordpoging. Samen maken de kinderen bloembommen. Dit zijn ballen gemaakt van tuinaarde en speciale klei, waarin duizenden bloemenzaadjes worden verwerkt. Het streven is om samen landelijk 100.000 bloembommen te kneden en deze te verspreiden. Met als resultaat een bloemenzee in het voorjaar van 2020. En dus heel veel voedsel voorde wilde bijen.