Actueel

Community school: de kracht van visie en bevlogenheid

3 november 2020 - Actueel

Soms word je zo geraakt, dat je onze missie in je hele lijf kunt voelen: groei en bloei van ieder kind. Wij staan te popelen om een prachtig mooi initiatief in de spotlights te zetten: de community school. We nemen je mee naar Tilburg-West, waar school, kinderopvang, zorgverleners, bibliotheek, gemeente, vrijwilligers én ouders samenwerken om het beste in kinderen naar boven te brengen. Een verhaal over de kracht van visie en bevlogenheid.

Tilburg-West is een wijk boordevol on(der)benut potentieel. In plaats van de multi-problematiek te benadrukken, slaat Jopie de Bruin (directeur jenaplanbasisschool Jeanne d’Arc) de weg in van kansen, wensen en mogelijkheden. ‘Het doel van de community school is het bieden van gelijke kansen voor ieder kind. Niet alleen voor nu, maar om structureel het verschil te maken in deze wijk.’ Ja, ook wij steken daar graag onze nek voor uit! Saskia Brock (locatiemanager Humankind): ‘ Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen gelijke kansen krijgen. Dat we in deze wijk de basis kunnen leggen voor een geweldige toekomst? Die toekomst tekent zich tenslotte al af op de basisschool.’ De community school heeft alles in zich om dé verbindende schakel in de wijk te worden. 

Levendig hart van de wijk 

De community school maakt deel uit van een groter complex. Het levendige hart van de wijk, waar jong en oud samenkomen, waar ruimte is voor initiatief. Je ontmoet er je buurtgenoten, kunt er een cursus volgen of je fiets (laten) repareren. Een dorpshuis anno 2020. Daar horen school en kinderopvang bij. Na zorgvuldige voorbereiding opent de peuteropvang van de community school  haar deuren, net voor de start van het schooljaar 2020-2021. Noortje van Dieren, pedagogisch medewerker bij de peuteropvang: ’Op mijn eerste werkdag zat ik al samen met Saskia aan de keukentafel bij een ouder thuis. We helpen met de inschrijving en proberen in ons beste Engels en Spaans uit te leggen waar wij voor staan.’ Dat werkt. 

De wijk in 

Samen met vrijwilligers gaan onze medewerkers de wijk in, om ouders persoonlijk uit te nodigen met hun kind(eren) te komen kijken. Of naar de Meet & Play bijeenkomst te komen, iedere maandagochtend om 9:00 uur, voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Terwijl de kinderen spelen, door onze pedagogisch medewerkers uitgedaagd worden te ontdekken, of met gespitste oortjes luisteren naar een spannend voorleesverhaal van de bibliotheek medewerker, ontmoeten ouders leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Hier zien zij zelf hoe wij kinderen uitdagen zelf te ontdekken. Elke dag iets meer te doen dan gisteren. Dat maakt de drempel naar peuteropvang een stuk lager. 

Veelbelovend 

Noortje: ‘Ik zie nu al, binnen een paar weken, dat de kinderen enorm aan het groeien zijn. Ze pakken de Nederlandse taal heel snel op. Het maakt mij echt blij als ze mijn naam gaan noemen en mij herkennen. Dat ik ze die veiligheid kan bieden.’ Locatiemanager Saskia: ‘We zien de vooruitgang, in taal, sociale vaardigheden. Er is ruimte en aandacht voor iedereen. Opvoedvragen, behoefte aan een luisterend oor of gewoon even een praatje maken? Iedereen is welkom.’ De start van de community school is veelbelovend. Buurtbewoners, kinderen en ouders zijn enthousiast. De voor 2022 geplande nieuwbouw van een ruim pand gaat plaats bieden aan nóg meer mensen en buurtinitiatieven. Zelf zien? Maak een afspraak, we vertellen je graag alles!